La història d’aquests ball va començar amb l’encàrrec que li va fer a l’Anton Farran el Joan Pedrós quan era el professor de música tradicional a l’Escola Municipal de Música i alhora impulsor i cap visible de la recerca i recuperació del folklore local d’Agramunt sota el nom de “Tradi-Sió”. L’encàrrec consistia a crear uns balls sobre unes melodies recuperades de l’antic llibre d’orgue de l’església per a que fossin interpretats pel grup local.

Amb l’ajuda d’alguns dansaires de l’Esbart, es va anar donant forma als balls i quan van estar enllestits es van anar a ensenyar a Agramunt. Resumint direm que fruit de tot aquest procés, a la Festa Major d’Agramunt, el setembre del 2004, es va estrenar el ball pla de lo Sr. Pau de les Cantimplanyes i en la del 2006, El Xurripampi, i que des de la seva estrena s’han anat representant cada any per la colla Estol-Espígol d’Agramunt. I d’aquestes dates ençà han entrat a formar part del conjunt dels balls del poble de la nostra població veïna.

És un goig per a nosaltres poder-vos oferir aquesta estrena acompanyats dels grallers Els Carreter, que són els arranjadors de les músiques i acompanyants habituals dels balls. Us els presentarem en ordre invers a la seva cronologia per un tema de programació.